ZELF APPELMOES MAKEN



Afgelopen week bakte ik een verantwoorde bananencake, met verstopte appelmoes. In plaats van een kant-en-klare pot appelmoes uit de supermarkt te gebruiken, maakte ik mijn eigen suikervrije appelmoes. Met maar een paar ingrediënten maak je heel snel en makkelijk zelf appelmoes.

Met zuurvlees en ovenfrietjes op het menu, maakte ik het voorbije weekend nog een pot appelmoes. Een heerlijke zondagsmaaltijd. Deze variant maakte ik met vanille, maar houd je liever van de pure appelsmaak, dan kan je de vanille ook achterwege laten.


APPELMOES

Voor een grote pot appelmoes, ca 500 gram

Nodig

4 grote appels (ik gebruikte Pink Lady's) | 1 citroen, sap en rasp | 100 ml water | vanillestokje | kaneelstokje (+ 1/2 tl kaneel)

Doen

• Schil de appels en snijd ze in parten.

• Giet het water in de pan en voeg hier de appels bij plus het merg van het vanillestokje*, het kaneelstokje, de rasp van 1 citroen en sap van 1/2 citroen.

* Snijd het vanillestokje doormidden en schraap met een mes voorzichtig het merg uit het vanillestokje.

• Laat dit op matig vuur 15 tot 20 minuten koken. Houdt de appels in de gaten zodat het niet aanbrand en roer het tussendoor een keer door. Voeg als het nodig is nog wat water toe.

• Proef de appelmoes (pas op kan heet zijn). Voeg naar smaak extra kaneel toe.

• Haal het kaneelstokje en het vanillestokje uit de pan. Voor een compote kan je de appels fijnmaken met een (aardappel)stamper, de kleine stukjes erin vond ik juist lekker. Voor een gladde appelmoes pureer je de appelmoes met een staafmixer of mix tot een moes in een blender. Serveer de appelmoes warm of koud.

Tip: Bewaar de appelmoes maximaal een week in een afgesloten pot in de koelkast.


Ga je zelf ook aan de slag om je eigen appelmoes te maken, dan kan je hier jouw 'appelmoes label' downloaden en makkelijk printen. Even uitknippen en met dubbelzijdige tape op een voorraadpot plakken. Klaar is je eigen appelmoes!


#uitdekeukenvannica #appelmoes #zelfappelmoesmaken #foodfotografie