FLAMMKUCHEN



Een hele tijd geleden at ik tijdens een lunch buiten de deur voor het eerst Flammkuchen. Een heerlijke knisperende, flinterdunne pizza. Deze moest en zou ik natuurlijk thuis ook een keertje maken. Helemaal niet moeilijk, want het deeg heb je in een handomdraai gemaakt. De kunst van een goede Flammkuchen zit 'm wel in het deeg, want dit is de basis van deze Elzasser Pizza. Goed kneden dus en dun uitrollen.

De traditionele Flammkuchen wordt belegd met spek en ui, maar variëren is net zo leuk. Deze variant met geitenkaas, spekreepjes, walnoot en een handjevol rucola is om te smullen! Een heerlijke weekenbite voor tijdens de lunch, maar als diner kan deze Flammkuchen natuurlijk ook.


FLAMMKUCHEN

Voor 1 grote Flammkuchen, of 2 kleine Flammkuchen

Nodig

Voor de bodem

350 gram (spelt)bloem | 7 gram gedroogde gist (1 zakje) | 4 gram zout | 210 ml lauwwarm water | 30 ml olijfolie

Voor de topping 125 gram crème fraîche | 100 gram zure room | 100 gram geitenkaas (naturel, in plakjes) | 125 gram spekreepjes, gebakken | 2 rode uien, in halve ringen | 75 gram walnoten, grofgehakt | 100 gram rucola

Doen

Voor de bodem • Los de gist op in het water in een kom. Laat het mengsel 5 minuten staan en roer het even door. Laat nog 5 minuten staan tot de oppervlakte licht begint te schuimen. De gist is nu actief.

• Zeef de bloem boven een ruime kom en maak een kuiltje in het midden. Strooi het zout over de bloem. Giet in het kuiltje het gistmengsel en 2 eetlepels van de olie. Meng alles tot een samenhangend deeg.

• Kneed er in 10 minuten een soepel deeg van. Het deeg is klaar als dit licht plakkerig en elastisch aanvoelt. Je moet het als een kauwgombal uitelkaar kunnen trekken.

• Laat het deeg afgedekt, een uurtje rijzen, op een warme plek.

• Verwarm de oven alvast voor op 250 graden.

• Rol het deeg heel dun uit op een vel bakpapier. Ik maakte een ronde Flammkuchen, maar een rechthoekige kan ook prima.

• Meng de crème fraîche met de zure room en verdeel dit over de bodem.

• Beleg de Flammkuchen met de geitenkaas, spekreepjes, rode ui en walnoten. Breng op smaak met peper en zout.

• Bak de Flammkuchen in 8 – 10 minuten af in het midden van de oven.

• Serveer met rucola en bespreken eventueel met Extra Vierge olijfolie. Smakelijk!



Een kleurrijk blog over (zoete) taartjes, mooie plaatjes en fijne vormgeving.

LINKS

CONTACT

NICA CHICA

Nicole Vermolen

T +31 (0)6 533 06 322

E info@nicachica.nl

Varsseveldstraat 106

5036 TG Tilburg

Wie houdt er nu niet van mooie plaatjes, zoete taartjes en fijne vormgeving? De combinatie ervan is waar Nica Chica voor staat. Met oog voor detail én met herkenbare eigen stijl - bakt, ontwerpt en fotografeert - Nica er lustig op los.

  • Instagram - Nica Chica
  • Facebook - Nica Chica
  • Pinterest - Nica Chica
Logo - 580 x 100 px.png