LINKS

CONTACT

NICA CHICA

Nicole Vermolen

T +31 (0)6 533 06 322

E info@nicachica.nl

Varsseveldstraat 106

5036 TG Tilburg

Wie houdt er nu niet van mooie plaatjes, zoete taartjes en fijne vormgeving? De combinatie ervan is waar Nica Chica voor staat. Met oog voor detail én met herkenbare eigen stijl - bakt, ontwerpt en fotografeert - Nica er lustig op los.

BAKKEN MET KERSEN



Het liefste van alles ben ik de hele dag bezig met (food)concepten bedenken, ontwerpen, bakken, stylen en fotograferen. Zodat je aan het einde van de rit een perfect kloppend totaalplaatje hebt. Al deze elementen samen zorgen er namelijk voor dat alles op zijn plek valt. Kijk bijvoorbeeld eens naar het potje kersen fruitspread met een vrolijk vormgegeven label, waar het gezellige kersenpatroontje de basis is van het label. Het potje past precies in het geheel.

Ook het servies wordt niet lukraak uit de kast getrokken, maar met veel aandacht zorgvuldig uitgekozen, zodat alles bij elkaar past, maar toch ook weer niet. Ik houd namelijk niet zo van tafels waarbij elk bordje en alle bestek van hetzelfde is. Doe mij maar een stapel verschillende bordjes, verschillende kleuren, materialen en vormen. Zo wordt een fraai gedekte tafel interessant en valt er overal weer iets nieuws te ontdekken.

En wat dacht je van al dat lekkers op deze kersentafel..?! Ook bij het bedenken van deze 'tafel vol lekkers met kersen' denk ik aan verschillende hoogtes, vormen en structuren. Dat maakt dat de beleving van de tafel andere wordt, in plaats van dat alles op één hoogte is. Na het zien van de eerste kersen op de markt, was er geen twijfel over mogelijk dat ik aan de slag zou gaan met een heerlijke, fris-zoete kersen fruitspread. Wat ik met deze té lekkere kersen fruitspread wilde bakken, moesten geen moeilijke, maar eerder alledaagse recepten worden. Niet allemaal even gezond, maar hé, we mogen allemaal weleens zondigen toch. Want die kersenrolletjes zijn echt om je vingers bij af te likken en het lekkerste als ze nog een beetje warm zijn. Met de amandelpannenkoekjes kun je jezelf verwennen tijdens het ontbijt of lunch. Een lekkere dot slagroom en kersenfruitspread erop en bestrooien met geroosterde amandelen en smullen maar. Heb je zin in een frisse start van de dag, dan kan je beginnen met een goedgevulde kom met kwark, een flinke lepel kersen granola en een handjevol vers rood fruit - op dit moment mijn favoriete start van de dag. Maar de hoofdrol op deze tafel heeft toch echt de kersentulband! Deze tulband heeft een subtiele smaak en een heerlijke zachte textuur. Hier moet je gewoon een goeie plak van gegeten hebben.

Wil jij ook aan de slag met zo'n tafel vol lekkers? Hieronder vind je alle recepten. Succes en smakelijk!


FRUITSPREAD KERSEN

Voor een grote pot fruitspread, ca 500 gram

Nodig

1 kg zoete kersen, ontpit | ½ zakje geleipoeder | 125 g rietsuiker | 1 vanillestokje | sap van 1 citroen

Doen

• Verwarm de oven voor op 180 ˚C.

• Doe de ontpitte kersen met de geleipoeder en suiker in een braadslede of ovenschaal. Splijt het vanillestokje in de lengte en schraap de zaadjes eruit en voeg toe aan de kersen. Leg het uitgeschraapte vanillestokje tussen de kersen.

• Voeg het citroensap toe en schep alles goed om.

• Zet de braadslede 15 minuten in de oven.

• Haal de braadslede uit de oven en druk de zachte kersen met een pureestamper fijn. Roer goed om en zet terug in de oven.

• Bak nog 15-20 minuten tot de kersen en suiker vloeibaar zijn. (De exacte tijd wordt bepaald door hoe sappig het fruit is, dus controleer elke 5 minuten even.)

• Haal de braadslede uit de oven, pureer de kersen nog een keer en schep dan voorzichtig in een potje.

• Sluit de potjes af en zet op zijn kop. Tijdens het afkoelen trekt de jam dan een beetje vacuüm, wat de houdbaarheid bevordert.


AMANDELPANNENKOEKJES

Voor 6 pannenkoekjes

Nodig

Voor de pannenkoekjes

150 g amandelmeel | 60 ml melk | 2 eieren | 1 tl bakpoeder | ½ el amandelextract | kokosolie (om in te bakken)

Ter garnering

125 ml verse slagroom | handjevol amandelschaafsel | 3 el fruitspread kersen

Doen

• Meng de amandelmeel met de bakpoeder in een kom. Doe hier de melk, eieren en amandelextract bij en meng met een garde tot er geen klontjes meer inzitten.

• Verwarm een koekenpan en rooster het amandelschaafsel, zonder olie, tot het goudbruin kleurt. Doe het amandelschaafsel in een kommetje en zet apart. • Verwarm in dezelfde koekenpan wat kokosolie en bak hierin 6 pannenkoekjes. Zorg ervoor dat het beslag een beetje uitspreidt, zodat de pannenkoekjes niet te dik worden. Draai de pannenkoekjes om zodra ze aan de bovenkant wat bubbeltjes laten zien en bak de andere zijde ook totdat deze goudbruin is.

• Klop ondertussen de slagroom op met 1 eetlepel suiker tot de gewenste dikte.

• Serveer de pannenkoekjes met een dot slagroom & kersen fruitspread en bestrooi met wat geroosterd amandelschaafsel.


KERSEN GRANOLA

Voor 1 middelgrote pot (500 gram)

Nodig

175 g havervlokken | 1 el olijfolie | 1 tl vanille-extract | scheutje water | 30 g pompoenpitten | 30 g zonnebloempitten | 30 g haver | 75 g gedroogde kersen | 75 g gedroogde abrikozen | ¼ tl kaneel | snufje (zee)zout | 4 el vloeibare honing

Doen

• Schenk de olie en het vanille-extract met een scheutje water in een middelgrote (koeken)pan met anti-aanbaklaag en zet deze op middelhoog vuur. Voeg de havervlokken toe en roer door elkaar. Leg het deksel op de pan en verwarm 5 minuten.

• Snijd ondertussen de gedroogde kersen en abrikozen in even grote stukken.

• Haal als de havervlokken wat zachter zijn geworden het deksel van de pan en voeg de pompoenpitten, zonnebloempitten en de haver toe. Draai het vuur iets hoger en rooster de havervlokken, haver en zaden een paar minuten. Bestrooi met zout.

• Voeg het fijngesneden droge fruit en de kaneel toe. Schep alles door elkaar en besprenkel met de honing. Warm 2-3 minuten op tot een goudkleurige, wat kleverige granola is geworden die langs de randjes knapperig is.

• Laat een paar minuten in de pan afkoelen en bewaar tot gebruik in een afgesloten pot.


KERSENROLLETJES

Voor 6 rolletjes

Nodig

Voor de custard

250 ml melk | 25 ml slagroom | ½ vanillestokje | 2 eierdooiers | 1 tl maïzena | 25 g witte basterdsuiker

Voor de rolletjes

1 blikje croissantdeeg voor 6 croissants | 6 tl suiker | ½ tl kaneelpoeder | 2 el custard | 3 el fruitspread kersen | 1 el zachte boter | muffinvorm

Doen

Voor de custard

• Meng de melk, slagroom en het vanillestokje in een (steel)pan. Verhit 10 minuten op laag vuur tegen het kookpunt aan terwijl je af en toe roert.

• Klop in de tussentijd in een kom de eidooiers los met de maïzena en suiker, tot er geen klontjes meer in het mengsel zitten.

• Zet het vuur uit, schep het vanillestokje eruit en schenk de hete vloeistof in een dunne straal bij de eidooiers, terwijl je flink klopt met een garde.

• Schenk nu alles weer terug in de steelpan en zet deze weer op laag vuur. Blijf nu constant roeren met een pollepel of hittebestendige spatel totdat de custard indikt. Dit duurt ongeveer 10 minuten. De custard is goed als deze aan je lepel blijft 'hangen'.

• Laat de custard afkoelen in een kom en dek af met vershoudfolie tot gebruik.

Voor de rolletjes

• Vet 6 holtes van een muffinvorm royaal in met de boter. Meng ½ tl kaneelpoeder met de suiker, zodat je eigen kaneelsuiker maakt. Schep 1 tl kaneelsuiker in elke holte en draai met de vorm om de holtes met de suiker te bedekken. Verwarm de oven voor op 180 graden.

• Rol het deeg uit en verdeel in 3 rechthoeken (laat steeds 2 driehoeken aan elkaar). Snijd de rechthoeken in de lengte doormidden, zodat je 6 smalle repen krijgt.

• Bestrijk 1 reep deeg met een dun laagje custard. Laat de randen langs de lange zijde een stukje vrij.

• Verdeel over de custard een laag fruitspread kersen. Rol het deeg vanaf een korte zijde op en knijp daarbij de deegrand van de lange zijde samen tot een bodem.

• Zet het rolletje met de bodem naar beneden in een muffinholte en maak op dezelfde manier de overige rolletjes.

• Bak 15-20 minuten in een voorverwarmde oven tot ze gerezen en mooi goudbruin zijn.

• Serveer eventueel bestrooid met poederduiker, of nog een extra dot kersen fruitspread.


KERSENTULBAND

Voor 16-20 personen

Nodig

250 ongezouten roomboter, op kamertemperatuur (plus extra voor invetten) | 250 g tarwebloem (plus extra voor bestuiven) | 225 g fruitspread kersen | 500 g fijne suiker | 6 grote eieren | ½ tl amandelextract | ¼ tl fijn zout | 2 tl bakpoeder | 300 ml melk | 75 g amandelmeel

Doen

• Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de tulbandvorm in met boter en bestuif royaal met bloem. Klop het overtollige bloem uit de vorm.

• Klop de boter en suiker door elkaar tot het mengsel bleek en luchtig is. Klop de eieren er geleidelijk door, gevolgd door het amandelextract en zout.

• Doe de helft van de bloem en het bakpoeder erbij tot het net vermengd is, gevolgd door de melk. Vouw met een spatel voorzichtig de rest van de bloem en het bakpoeder erdoor. Vouw vervolgens voorzichtig het amandelmeel erdoor.

• Doe een derde van het taartbeslag in de bakvorm. Schep een derde van de kersen fruitspread erbovenop en 'marmer' lichtjes door het beslag. Herhaal nog twee keer tot het beslag en de fruitspread op zijn en zet de bakvorm in de oven.

• Bak 50-60 minuten, tot de tulband goudkleurig en gaar is. Laat 15 minuten in de bakvorm afkoelen, keer om op een rooster en laat helemaal afkoelen.


#kersenseizoen #kersentafel #kersentulband #bakkenmetkersen #kersengranola #kersenrolletjes #fruitspreadkersen #kersenjamzelfmaken #amandelpannenkoekjes #tafelstyling #sfeerfotografietilburg #foodfotograaftilburg #fotografieenstyling #foodconcepten

Een kleurrijk blog over (zoete) taartjes, mooie plaatjes en fijne vormgeving.

  • Instagram - Nica Chica
  • Facebook - Nica Chica
  • Pinterest - Nica Chica
Logo - 580 x 100 px.png