BAKKEN MET KERSENHet liefste van alles ben ik de hele dag bezig met (food)concepten bedenken, ontwerpen, bakken, stylen en fotograferen. Zodat je aan het einde van de rit een perfect kloppend totaalplaatje hebt. Al deze elementen samen zorgen er namelijk voor dat alles op zijn plek valt. Kijk bijvoorbeeld eens naar het potje kersen fruitspread met een vrolijk vormgegeven label, waar het gezellige kersenpatroontje de basis is van het label. Het potje past precies in het geheel.

Ook het servies wordt niet lukraak uit de kast getrokken, maar met veel aandacht zorgvuldig uitgekozen, zodat alles bij elkaar past, maar toch ook weer niet. Ik houd namelijk niet zo van tafels waarbij elk bordje en alle bestek van hetzelfde is. Doe mij maar een stapel verschillende bordjes, verschillende kleuren, materialen en vormen. Zo wordt een fraai gedekte tafel interessant en valt er overal weer iets nieuws te ontdekken.

En wat dacht je van al dat lekkers op deze kersentafel..?! Ook bij het bedenken van deze 'tafel vol lekkers met kersen' denk ik aan verschillende hoogtes, vormen en structuren. Dat maakt dat de beleving van de tafel andere wordt, in plaats van dat alles op één hoogte is. Na het zien van de eerste kersen op de markt, was er geen twijfel over mogelijk dat ik aan de slag zou gaan met een heerlijke, fris-zoete kersen fruitspread. Wat ik met deze té lekkere kersen fruitspread wilde bakken, moesten geen moeilijke, maar eerder alledaagse recepten worden. Niet allemaal even gezond, maar hé, we mogen allemaal weleens zondigen toch. Want die kersenrolletjes zijn echt om je vingers bij af te likken en het lekkerste als ze nog een beetje warm zijn. Met de amandelpannenkoekjes kun je jezelf verwennen tijdens het ontbijt of lunch. Een lekkere dot slagroom en kersenfruitspread erop en bestrooien met geroosterde amandelen en smullen maar. Heb je zin in een frisse start van de dag, dan kan je beginnen met een goedgevulde kom met kwark, een flinke lepel kersen granola en een handjevol vers rood fruit - op dit moment mijn favoriete start van de dag. Maar de hoofdrol op deze tafel heeft toch echt de kersentulband! Deze tulband heeft een subtiele smaak en een heerlijke zachte textuur. Hier moet je gewoon een goeie plak van gegeten hebben.

Wil jij ook aan de slag met zo'n tafel vol lekkers? Hieronder vind je alle recepten. Succes en smakelijk!


FRUITSPREAD KERSEN

Voor een grote pot fruitspread, ca 500 gram

Nodig

1 kg zoete kersen, ontpit | ½ zakje geleipoeder | 125 g rietsuiker | 1 vanillestokje | sap van 1 citroen

Doen

• Verwarm de oven voor op 180 ˚C.

• Doe de ontpitte kersen met de geleipoeder en suiker in een braadslede of ovenschaal. Splijt het vanillestokje in de lengte en schraap de zaadjes eruit en voeg toe aan de kersen. Leg het uitgeschraapte vanillestokje tussen de kersen.

• Voeg het citroensap toe en schep alles goed om.

• Zet de braadslede 15 minuten in de oven.

• Haal de braadslede uit de oven en druk de zachte kersen met een pureestamper fijn. Roer goed om en zet terug in de oven.

• Bak nog 15-20 minuten tot de kersen en suiker vloeibaar zijn. (De exacte tijd wordt bepaald door hoe sappig het fruit is, dus controleer elke 5 minuten even.)

• Haal de braadslede uit de oven, pureer de kersen nog een keer en schep dan voorzichtig in een potje.

• Sluit de potjes af en zet op zijn kop. Tijdens het afkoelen trekt de jam dan een beetje vacuüm, wat de houdbaarheid bevordert.


AMANDELPANNENKOEKJES

Voor 6 pannenkoekjes