30 JAAR & HARTIGE TAART



Vorig weekend vierde ik mijn 30 & een beetje verjaardag en postte ik al mijn tafel vol heerlijke zoete taartjes. De limoentaart met gemarineerde aardbeien en het notentaartje waren de eye-catchers van deze middag.

Voor de mee-eters onder de gasten bakte ik nog even door. Deze keer geen zoete taartjes, maar hartige taart. Met een spinazietaart met feta en een gedeconstrueerde taco pizza toverde ik mijn tafel om van zoet naar hartig!


De spinazietaart bereidde ik een dag van tevoren. Als ik de tijd heb vind ik het het lekkerste als ik het deeg voor de quiche zelf kan maken, in plaats van kant en klaar taartdeeg voor hartige taart in de winkel te kopen. Zelf deeg maken is ook helemaal niet moeilijk, het kost alleen net wat meer tijd.

SPINAZIETAART

Voor 1 quiche van +/- 24 cm, voor 8 personen

Nodig

Voor het deeg

125 gram koude roomboter | 200 gram bloem | snufje zout | 3 el ijskoud water | 1 ei

Voor de vulling

600 gram verse spinazie | 2 teentjes knoflook, fijngehakt | 200 gram feta | 1 tl oregano | 2 eieren | 125 ml room | peper en zout | 65 gram pijnboompitten | 100 gram geraspte Grana Padano

Doen

Voor de bodem

Maak eerst het deeg, zodat het nog even kan rusten in de koelkast | snijd de boter in kleine blokjes | meng de bloem met het zout en wrijf met je vingertoppen de boter en het ei erdoor | voeg beetje bij beetje het water erdoor en kneed er met beide handen snel een deeg van (is het deeg nog wat kruimelig, dan voeg je wat extra water toe) | verpak het deeg in plasticfolie en laat 20 minuten rusten in de koelkast | (ga nu eerst verder met vullen en bakken, als die voorbereidingen getroffen zijn, kan het deeg uitgerold worden)

Rol het deeg uit tot het een stukje groter is dan de taartvorm en bekleed een ingevette bodem en de rand met het deeg. Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem van het deeg.

Vullen en bakken

Verwarm de oven voor op 200 graden | rooster de pijnboompitten in een koekenpan, totdat deze lichtbruin zijn | fruit de knoflook met een beetje olijfolie in een wok, zorg ervoor dat de knoflook niet bruin wordt | voeg de spinazie toe en roerbak deze totdat de spinazie net geslonken is | haal van het vuur en laat uitlekken

Doe de spinazie terug in de pan en voeg de feta en de pijnboompitten toe | voeg de oregano toe de spinazie en breng goed op smaak met peper en zout

Klop de eieren samen met de room | roer de Grana Pandano kaas erdoor en breng op smaak met peper en zout | schenk het eimengsel over de de spinazie en rasp er nog wat Grana Pandano overheen

Plaats de spinazietaart voor ongeveer 30 minuten in de oven, totdat de taart goudbruin is.